Hoeveel inkomstenbelasting moet ik als ZZP ‘er betalen?

Indien je aangiften juist worden ingediend betaal je bij een winst van € 20.000 slechts € 361 aan inkomstenbelasting. Als je een startende ondernemer bent ( de 1e 3 jaar dat je een onderneming drijft) betaal je geen inkostenbelasting tot een winst van € 25.000
Bij een winst van € 100.000 moet je circa € 33.000 aan inkomstenbelasting (inclusief premie volksverzekeringen) betalen. Dat is dus 33% en nog lang niet het 52% top tarief!

Bewaarplicht ondernemers

Voor ondernemers, freelancers, zzp’ers bestaat een bewaarplicht van 7 jaar voor de complete administratie. Dit geldt niet alleen voor de boekhouding maar ook voor bonnen, offertes, agenda’s etc. Ook uw e-mail maakt onderdeel uit van de bewaarplicht. het is dus zaak uw zakelijke e-mail inzichtelijk te archiveren.

 

ZZP’er en ondernemersaftrek

Als zzp’er moet u aan een aantal voorwaarden voldoen om ook door de belasting erkend te worden als ondernemer. De belangrijksten zijn dat u minimaal 3 reële opdrachtgevers moet hebben en per jaar 1225 uur aan uw onderneming moet besteden. In die uren mag u de tijd voor administratie en dergelijke activiteiten meerekenen. Als aan deze voorwaarden wordt voldaan komt u in aanmerking voor de ondernemersaftrek die kan oplopen tot ruim € 12.000 per jaar! Daarnaast blijft van de overgebleven winst de eerste 12% ook nog eens onbelast.

Als ondernemer heeft u ook met BTW te maken. Mogelijk kunt u gebruik maken van de kleinondernemerregeling die inhoudt dat als u minder dan € 1345 per jaar aan BTW afdraagt (na verrekening van de door u betaalde BTW) u die te betalen BTW mag houden. Wel moet deze meevaller in de winst worden opgenomen.

Het kan zo zijn dat als u niet voldoet aan de voorwaarden voor het fiscale ondernemerschap voor de inkomstenbelasting u wel BTW-ondernemer bent.